Η οξυγονοθεραπεία είναι η χορήγηση οξυγόνου ως ιατρική επέμβαση, η οποία μπορεί να είναι για διάφορους σκοπούς σε δύο χρόνια και οξεία φροντίδα των ασθενών.
Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των κυττάρων, και στη συνέχεια, οξυγόνωση των ιστών είναι απαραίτητη για όλες τις κανονικές φυσιολογικές λειτουργίες.
Αέρα δωματίου περιέχει μόνο 21% οξυγόνο, και την αύξηση του κλάσματος του οξυγόνου στο αέριο αναπνοή αυξάνει την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα.
Πολλές φορές είναι μόνο να αυξήσει το ποσοστό του οξυγόνου παραδίδεται 30-35% και αυτό γίνεται με την χρήση ενός ρινικού καθετήρα.
Κατά 100% οξυγόνο που χρειάζεται, μπορεί να παραδοθεί μέσω στεγανό μάσκα προσώπου, ή με την παροχή 100% οξυγόνο σε μια θερμοκοιτίδα, στην περίπτωση των βρεφών.
Το οξυγόνο μπορεί να χορηγηθεί με άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών θεραπειών σε αυξημένη πίεση του αέρα, όπως η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο.
Υψηλή αίματος και τα επίπεδα των ιστών του οξυγόνου μπορεί να είναι χρήσιμη ή επιζήμια, ανάλογα με τις περιστάσεις και θεραπεία με οξυγόνο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος του ασθενή με την αύξηση της παροχής οξυγόνου στους πνεύμονες και επομένως την αύξηση της διαθεσιμότητας του οξυγόνου στους ιστούς του σώματος, ειδικά όταν η ασθενής πάσχει από υποξία και / ή υποξαιμία.
Άτομα με νοσήματα του αναπνευστικού όπως για παράδειγμα πάσχοντες από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια , πνευμονική ίνωση, κυστική ίνωση κ.ά. μπορεί να παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα Ο2 στο αίμα και μπορεί να χρειάζονται επιπλέον οξυγόνο προκειμένου να επανέλθει αυτό στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα στον οργανισμό.
Η επιπλέον χορήγηση Ο2 προστατεύει τους ασθενείς από τις βλαβερές συνέπειες της υποξυγοναιμίας (έλλειψης Ο2) , τους βοηθά να λειτουργήσουν καλύτερα και τους επιτρέπει να παραμένουν ενεργητικοί.
Γιατί ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται επιπλέον Ο2
Το Ο2 αποτελεί βασικό (απαραίτητο) συστατικό για όλους τους ανθρώπους.
Ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει 21% οξυγόνο. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για άτομα με φυσιολογική πνευμονική λειτουργία αλλά και για πολλούς με αναπνευστικά νοσήματα. Παρόλα αυτά ,αρκετοί ασθενείς δεν μπορούν να λάβουν την απαραίτητη ποσότητα Ο2 μέσω της φυσιολογικής αναπνοής και έτσι χρειάζεται να λάβουν επιπλέον Ο2 για να διατηρήσουν φυσιολογική την αναπνευστική τους λειτουργία.
Πως μπορώ να ξέρω ότι χρειάζομαι Ο2;
Ο γιατρός σας μπορεί να καταλάβει αν χρειάζεστε επιπλέον Ο2 μέσω μιας εξέτασης που ονομάζεται αέρια αρτηριακού αίματος , μετά από λήψη αίματος από μια αρτηρία του σώματος. Ο γιατρός σας επίσης μπορεί να μετρήσει κορεσμού του αίματος σε Ο2 μέσω μιας μικρής συσκευής η οποία ονομάζεται παλμικό οξύμετρο και το οποίο εφαρμόζεται ,χωρίς πόνο, στο δάχτυλο ή το λοβό του αυτιού. Με αυτή τη συσκευή , τα επίπεδα του Ο2 μπορεί να ελεγχθούν για μεγάλη χρονική περίοδο π.χ. στη διάρκεια του ύπνου ή της άσκησης. Ο γενικός θεραπευτικός στόχος είναι η διατήρηση του επιπέδου κορεσμού >88%
Πόσο Ο2 πρέπει να παίρνω;
Το Ο2 είναι φάρμακο και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να συνταγογραφηθεί από ειδικό.
Από τη στιγμή που θα αποφασισθεί η αναγκαιότητα χορήγησης Ο2 ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που αποφασίζει τον τρόπο χορήγησης και την παρεχόμενη ποσότητα. Μπορεί να χρειαστεί διαφορετική ποσότητα Ο2 ανάλογα με τη δραστηριότητα για την οποία χορηγείται. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται ακριβώς οι οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Χρησιμοποιώντας λιγότερες ώρες από αυτές που έχει συστηθεί μπορεί να προκληθούν βλάβες στον εγκέφαλο και την καρδιά , να οδηγηθούμε σε κόπωση , απώλεια μνήμης ή και καρδιακές ανωμαλίες. Η επιπλέον πρόσληψη Ο2 μπορεί να προκαλέσει επίσης διάφορα προβλήματα κυρίως στους πνεύμονες.
Χρειάζομαι Ο2 στη διάρκεια του ύπνου;
Στη διάρκεια του ύπνου , οι άνθρωποι μειώνουν το ρυθμό της αναπνοής τους. Άτομα με μειωμένο επίπεδο Ο2 στο αίμα όταν βρίσκονται σε εγρήγορση , έχουν ακόμη περισσότερο μειωμένο Ο2 όταν κοιμούνται. Σε μερικές περιπτώσεις ασθενείς οι οποίοι δεν χρειάζονται Ο2 όταν είναι ξύπνιοι , μπορεί να χρειαστούν επιπλέον Ο2 στη διάρκεια του ύπνου. Ο θεράπων γιατρός είναι αυτός που θα αποφασίσει αν και πόσο Ο2 χρειάζεται ένας ασθενής.